Autorstwo / redakcja: Marek Rożnowski
|
wtorek, 16 lipca 2019 16:08 |
1. Koło Wrocławskie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta — działające na terenie województwa dolnośląskiego — przy współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa — Podprogram 2018, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 471 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego — w gminie Wrocław i Długołęka.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 12,31 ton żywności;
- 56 140 posiłków.
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 155 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 10 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.
6. Rodzaje warsztatów:
- ekonomiczne — 2 spotkania dla 41 uczestników;
- żywieniowe — 2 spotkania dla 42 uczestników;
- kulinarne — 6 spotkań dla 72 uczestników.
Jeżeli masz przekonanie o słuszności podejmowanych przez nas działań, prosimy Cię o wsparcie:
|