|
Koło Wrocławskie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu uczestniczy w realizacji Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014–2020 (PO PŻ) — Podprogram 2019, który jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem tego Funduszu jest ograniczanie ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizacja działań na rzecz włączenia społecznego…
|
PROGRAM
OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014–2020
JEST
WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2019
CELEM
PROGRAMU jest
zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz
uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień
2019 – czerwiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i
koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji
partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne
zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł,
na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie
artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej
zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie
działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących
zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie
społeczne.
OKRES
DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień
2019 – czerwiec 2020
Pomoc
żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności we Wrocławiu [OPR]
do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa
dolnośląskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio
do osób potrzebujących.
KRYTERIA
KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1.
Pomoc
w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów
nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków)
i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w
najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o
pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości
odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód
nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z
pomocy społecznej, tj. do 30.09.2019 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie
gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2019 r. – 1 402
PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc
systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych
lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób
kwalifikacji:
- OPS
będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej
lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ,
pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL
mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących
się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych].
Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do
OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL
mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w
POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do
wytycznych].
ZASADY
PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa
jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji
Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek
żywnościowych lub posiłków.
1.
Zestaw
roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w
łącznej ilości ok 49 kg w tym:
1.
Artykuły
warzywne i owocowe:
1.
groszek
z marchewką 3,6 kg,
2. fasola biała 3,6
kg,
3. koncentrat
pomidorowy 1,60 kg,
4. buraczki wiórki
1,05 kg,
5. powidła śliwkowe
1,80 kg,
2. Artykuły
skrobiowe:
1.
makaron
jajeczny 4,5 kg,
2. makaron
kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
3. ryż biały 3 kg,
4. kasza gryczana 1,5
kg,
5. herbatniki maślane
0,8 kg,
3. Artykuły mleczne:
1.
mleko
UHT 7 l,
2. ser podpuszczkowy
dojrzewający 2,4 kg,
4. Artykuły mięsne:
1.
szynka
drobiowa 3 kg,
2. szynka wieprzowa
mielona 2,1 kg,
3. pasztet wieprzowy
0,64 kg,
4. kabanosy wieprzowe
0,36 kg,
5. filet z makreli w
oleju 1,7 kg,
5. Cukier
1.
cukier
biały 4 kg,
2. miód nektarowy
wielokwiatowy 0,4 kg
6. Tłuszcze
1.
olej
rzepakowy 4 l,
7. Dania gotowe
1.
gołąbki
w sosie pomidorowym 1,6 kg;
2.
Paczka
żywnościowa
to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup
towarowych wydawanych jednorazowo.
3.
Posiłek
to
każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych]
do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności
gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki
do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających
zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach,
noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np.
catering).
4. W przypadku gdy
liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie
realizacji Podprogramu 2019 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa
niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego
dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok.
39,5 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze
wszystkich 7 grup artykułów spożywczych
5.
W
uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe
można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub
zwiększyć liczbę opakowań.
6. W przypadku rodzin
z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do
potrzeb rodzin .
7. Żywność jest
wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG
PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda
osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu
dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji
Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji
Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA
TOWARZYSZĄCE:
Działania
realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z
OPL i OPS:
- warsztaty
kulinarne;
- warsztaty
edukacji ekonomicznej;
- warsztaty
dietetyczne;
- warsztaty
niemarnowania żywności.
Działania
realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w
miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali
zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca
zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na
stronach internetowych Banków Żywności.
Działania
realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie
osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności
lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz
społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy
wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze,
matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc
towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób
korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w
utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie
psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do
udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba , która
otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach
POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest
współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami
osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami
prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie,
ale muszą być z nimi komplementarne.
Jeżeli masz przekonanie o słuszności podejmowanych przez nas działań, prosimy Cię o wsparcie:
|