Program Operacyjny Pomocy Żywnościowej 2014–2020 — efekty i podsumowanie Podprogramu 2018
Autorstwo / redakcja: Marek Rożnowski   
wtorek, 16 lipca 2019 16:08

1.  Koło Wrocławskie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta — działające na terenie województwa dolnośląskiego — przy współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa — Podprogram 2018, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2.  Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
  • tłuszcze (olej rzepakowy);
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3.  Pomoc żywnościowa trafiła do 471 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego — w gminie Wrocław i Długołęka.

4.  Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 12,31 ton żywności;
  • 56 140 posiłków.

5.  W ramach Podprogramu 2018 dla 155 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 10 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.

6.  Rodzaje warsztatów:

  • ekonomiczne — 2 spotkania dla 41 uczestników;
  • żywieniowe — 2 spotkania dla 42 uczestników;
  • kulinarne — 6 spotkań dla 72 uczestników.

 

    

Jeżeli masz przekonanie o słuszności podejmowanych przez nas działań, prosimy Cię o wsparcie:

Przelew online