Program Operacyjny Pomocy Żywnościowej 2014–2020 — efekty i podsumowanie Podprogramu 2017
Autorstwo / redakcja: Marek Rożnowski   
czwartek, 28 czerwca 2018 13:08

1.  We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

2.  Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
  • tłuszcze (olej rzepakowy);
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

3.  Pomoc żywnościowa trafiła do 495 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.

4.  Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 15,24 ton żywności;
  • 58.300 posiłków.

5.  W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.  W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 6 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło 98 osób.

6.  Rodzaje warsztatów:

  • ekonomiczne — 1 spotkanie dla 10 uczestników;
  • żywieniowe — 2 spotkania dla 31 uczestników;
  • kulinarne — 3 spotkania dla 57 uczestników.

Jeżeli masz przekonanie o słuszności podejmowanych przez nas działań, prosimy Cię o wsparcie:

Przelew online